Cum se sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou în diferite țări

Crăciunul și Anul Nou sunt sărbători pline de magie, tradiții și bucurie în întreaga lume. Fiecare țară are propriile obiceiuri și modalități unice de a celebra aceste momente speciale. În acest articol, vom explora diversele tradiții de Crăciun și Anul Nou din diferite colțuri ale lumii, dezvăluind frumusețea și diversitatea acestor sărbători globale.

Crăciunul în Germania: Originea piețelor de Crăciun

Germania este faimoasă pentru piețele sale de Crăciun, cunoscute sub numele de „Weihnachtsmarkt”. Aceste piețe datează din Evul Mediu și sunt locuri pline de farmec unde localnicii și turiștii se adună pentru a savura vin fiert, dulciuri tradiționale și obiecte de artizanat. Fiecare oraș mare, de la Berlin la München, are propria sa piață unică.

Un alt aspect esențial al Crăciunului german este „Adventskranz”, o coroană de Advent cu patru lumânări care sunt aprinse în fiecare duminică de Advent. Pe 6 decembrie, copiii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, care aduce cadouri și dulciuri pentru cei care au fost cuminți.

Anul Nou în Japonia: O sărbătoare de reînnoire spirituală

În Japonia, Anul Nou, cunoscut sub numele de „Shogatsu”, este una dintre cele mai importante sărbători. Japonezii petrec săptămâni întregi pregătindu-se pentru această ocazie, curățându-și casele și pregătind feluri de mâncare speciale, cum ar fi „osechi ryori”, un set de delicatese tradiționale care simbolizează prosperitatea și norocul.

La miezul nopții, templele budiste bat clopotele de 108 ori, un ritual numit „Joya no Kane”, pentru a alunga cele 108 dorințe lumești și pentru a începe anul nou purificați. De asemenea, japonezii trimit și primesc „nengajo”, cărți poștale de Anul Nou, pentru a-și exprima urările de bine.

Crăciunul în Mexic: O explozie de culori și tradiții

Crăciunul în Mexic este o sărbătoare vibrantă, plină de tradiții și festivități. Una dintre cele mai importante tradiții este „Las Posadas”, o reconstituire a căutării adăpostului de către Maria și Iosif. Aceasta are loc în cele nouă zile înainte de Crăciun și implică procesiuni, cântece și ospățuri.

În seara de Crăciun, familiile se adună pentru „Noche Buena”, o cină festivă care include preparate tradiționale precum tamales, bacalao și ponche. După cină, la miezul nopții, copiii deschid cadourile lăsate de „Niño Dios” sau „Santa Clos”.

Anul Nou în Brazilia: Plajă, muzică și superstiții

În Brazilia, Anul Nou, cunoscut sub numele de „Réveillon”, este sărbătorit cu petreceri grandioase pe plajă, focuri de artificii și muzică. Plaja Copacabana din Rio de Janeiro este una dintre cele mai faimoase locații, atrăgând milioane de oameni care vin să celebreze sub cerul deschis.

Un aspect unic al sărbătorii braziliene este legat de superstiții. Oamenii poartă haine albe pentru a atrage norocul și prosperitatea, iar la miezul nopții, mulți fac un salt în ocean și sar peste șapte valuri, fiecare val reprezentând o dorință pentru anul ce vine.

Crăciunul în Australia: Sărbătoare în toiul verii

Crăciunul în Australia este distinct, deoarece are loc în mijlocul verii. Astfel, multe tradiții de Crăciun includ activități de exterior. În loc de șeminee și zăpadă, australienii sărbătoresc pe plajă, organizând grătare și petreceri la piscină.

Un alt aspect popular este „Carols by Candlelight”, un eveniment în care comunitățile se adună în aer liber pentru a cânta colinde de Crăciun la lumina lumânărilor. Această tradiție creează o atmosferă magică și festivă, aducând oamenii împreună în spiritul sărbătorilor.

Anul Nou în Scoția: Hogmanay și obiceiurile sale

În Scoția, Anul Nou este sărbătorit printr-un festival tradițional numit „Hogmanay”. Festivitățile durează câteva zile și includ parade, focuri de artificii, muzică și dansuri. Unul dintre obiceiurile populare este „First-Footing”, care presupune ca prima persoană care trece pragul casei după miezul nopții să aducă noroc pentru noul an.

Alte tradiții includ arderea unui butoi de smoală, simbolizând arderea anului vechi și întâmpinarea celui nou, și cântarea celebrului „Auld Lang Syne”, un cântec tradițional scoțian, la miezul nopții.

Crăciunul în Suedia: Păstrarea tradițiilor străvechi

Crăciunul în Suedia este marcat de tradiții străvechi și de o atmosferă caldă și primitoare. Sărbătoarea începe pe 13 decembrie cu „Ziua Sf. Lucia”, când fetele se îmbracă în rochii albe și poartă coronițe de lumânări pe cap, cântând colinde tradiționale.

Pe 24 decembrie, familiile suedeze se adună pentru „Julbord”, o masă festivă care include preparate tradiționale precum șuncă, hering, chifteluțe și prăjituri. După cină, toți se strâng pentru a deschide cadourile lăsate de „Jultomten”, Moș Crăciun suedez.

Anul Nou în China: Festivalul Primăverii

În China, Anul Nou, cunoscut și sub numele de „Festivalul Primăverii” sau „Anul Nou Chinezesc”, este cea mai importantă sărbătoare a anului. Data variază în funcție de calendarul lunar, dar festivitățile durează de obicei 15 zile. Oamenii își curăță casele pentru a alunga ghinionul și își decorează locuințele cu simboluri de noroc și prosperitate.

Cina de Anul Nou este o reuniune de familie, unde se servesc feluri de mâncare tradiționale, cum ar fi găluștele și peștele, care simbolizează abundența. Festivalul se încheie cu „Festivalul Lampioanelor”, când oamenii lansează lampioane și participă la parade spectaculoase.

Crăciunul în Filipine: Cea mai lungă sărbătoare de Crăciun

Filipinele sunt cunoscute pentru cea mai lungă perioadă de sărbătoare a Crăciunului, care începe oficial în septembrie și se încheie în ianuarie. Sărbătorile includ numeroase tradiții, cum ar fi „Simbang Gabi”, o serie de slujbe religioase care au loc în fiecare noapte timp de nouă zile înainte de Crăciun.

În Ajunul Crăciunului, familiile se reunesc pentru „Noche Buena”, o cină festivă care include preparate delicioase precum lechon (purcel de lapte prăjit), ham și diverse deserturi tradiționale. Crăciunul în Filipine este o perioadă de bucurie și generozitate, în care familiile și comunitățile se unesc pentru a sărbători.

Concluzie

Crăciunul și Anul Nou sunt sărbători universale, dar fiecare cultură le celebrează într-un mod unic, reflectând istoria, valorile și tradițiile locale. De la piețele de Crăciun din Germania la plajele însorite ale Australiei, diversitatea obiceiurilor și tradițiilor este o sursă de fascinație și bucurie. Descoperirea acestor diferențe ne ajută să apreciem frumusețea diversității culturale și să ne conectăm mai profund cu lumea din jurul nostru. Indiferent unde te afli, spiritul acestor sărbători aduce lumină, bucurie și speranță în viețile noastre.

About the Author: daniel

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *