Ce înseamnă hipotensiune? Ghid practic pentru sănătatea ta

Hipotensiunea, cunoscută și sub numele de tensiune arterială scăzută, este o afecțiune care afectează mulți oameni, dar este adesea neînțeleasă sau neglijată. Deși tensiunea arterială scăzută nu este la fel de frecvent discutată ca hipertensiunea (tensiunea arterială ridicată), poate provoca simptome semnificative și poate fi un indicator al unor probleme de sănătate subiacente. În acest articol, vom explora ce înseamnă hipotensiunea, cauzele acesteia, simptomele, metodele de diagnosticare, tratamentele disponibile și modalitățile de prevenire.

Ce Este Hipotensiunea?

Hipotensiunea este definită ca o tensiune arterială mai mică de 90/60 mmHg. Tensiunea arterială normală este considerată a fi în jurul valorii de 120/80 mmHg. Când tensiunea arterială scade sub acest nivel, poate să nu fie suficientă pentru a asigura o alimentare adecvată a organelor și țesuturilor cu sânge și oxigen, ceea ce poate duce la simptome variate și, în cazuri severe, la complicații grave.

Tipuri de Hipotensiune

Există mai multe tipuri de hipotensiune, fiecare cu cauze și caracteristici specifice:

1. Hipotensiunea Ortostatică

Aceasta apare atunci când o persoană se ridică brusc din poziția șezută sau culcată. Este cauzată de incapacitatea sistemului circulator de a se adapta rapid la schimbarea poziției corpului. Poate fi temporară și se poate datora deshidratării, repausului prelungit la pat, sarcinii sau anumitor medicamente.

2. Hipotensiunea Postprandială

Aceasta apare după mese, când sângele se deplasează către tractul digestiv, iar tensiunea arterială scade în restul corpului. Este mai frecventă la persoanele în vârstă sau la cele cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul.

3. Hipotensiunea Mediată Neuronal

Acest tip de hipotensiune apare în urma unui semnal anormal din partea creierului, care determină scăderea tensiunii arteriale. Este adesea declanșată de stres, emoții puternice sau durere.

4. Hipotensiunea Severă

Aceasta poate fi cauzată de șocul septic, pierderea masivă de sânge, anafilaxie sau alte afecțiuni severe care necesită intervenție medicală de urgență.

Cauzele Hipotensiunii

Hipotensiunea poate avea o varietate de cauze, inclusiv:

1. Deshidratarea

Consumul insuficient de lichide, transpirația excesivă, febra, diareea sau vărsăturile pot duce la deshidratare, scăzând volumul sanguin și, implicit, tensiunea arterială.

2. Probleme Cardiace

Anumite afecțiuni cardiace, cum ar fi bradicardia (ritmul cardiac lent), insuficiența cardiacă sau atacurile de cord, pot duce la scăderea tensiunii arteriale.

3. Probleme Endocrine

Tulburările hormonale, cum ar fi boala Addison (insuficiență suprarenală), hipotiroidismul și hipoglicemia (nivel scăzut de zahăr în sânge), pot contribui la scăderea tensiunii arteriale.

4. Infecții Severe

Infecțiile severe sau șocul septic pot duce la dilatarea vaselor de sânge și la scăderea bruscă a tensiunii arteriale.

5. Medicamente

Anumite medicamente, cum ar fi diureticele, beta-blocantele, antidepresivele și medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, pot provoca hipotensiune ca efect secundar.

6. Deficiențe Nutriționale

Deficiențele de vitamine, în special de vitamina B12 și acid folic, pot afecta producția de celule roșii din sânge, ceea ce poate duce la hipotensiune.

Simptomele Hipotensiunii

Simptomele hipotensiunii pot varia în funcție de cauza subiacentă și de severitatea scăderii tensiunii arteriale. Acestea pot include:

 • Amețeli sau senzație de vertij
 • Leșin sau stare de aproape leșin
 • Vedere încețoșată
 • Greață
 • Oboseală
 • Lipsă de concentrare
 • Piele rece și palidă
 • Respirație rapidă și superficială

Diagnosticarea Hipotensiunii

Diagnosticarea hipotensiunii implică măsurarea tensiunii arteriale și evaluarea simptomelor. Medicul poate efectua următoarele teste și proceduri pentru a determina cauza hipotensiunii:

1. Monitorizarea Tensiunii Arteriale

Măsurarea regulată a tensiunii arteriale, inclusiv în poziții diferite (șezut, culcat și în picioare), pentru a detecta hipotensiunea ortostatică.

2. Analize de Sânge

Teste pentru a verifica nivelurile de electroliți, funcția renală, funcția tiroidiană și alți parametri relevanți.

3. Electrocardiogramă (ECG)

Pentru a detecta anomalii ale ritmului cardiac și problemele cardiace.

4. Ecocardiografie

Un test imagistic care utilizează ultrasunete pentru a examina structura și funcția inimii.

5. Teste de Stres

Teste care evaluează răspunsul inimii la exerciții fizice sau la medicamente care stimulează inima.

Tratamentul Hipotensiunii

Tratamentul hipotensiunii depinde de cauza subiacentă și de severitatea simptomelor. Opțiunile de tratament pot include:

1. Modificări ale Stilului de Viață

 • Hidratare adecvată: Consumul de suficiente lichide, în special apă, pentru a menține volumul sanguin și a preveni deshidratarea.
 • Dieta echilibrată: Consumul de alimente bogate în nutrienți și evitarea sării în exces pentru a menține echilibrul electrolitic.
 • Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică moderată poate îmbunătăți circulația și poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale normale.
 • Ridicarea lentă: Evitarea ridicării bruște în picioare și efectuarea mișcărilor lente pentru a preveni hipotensiunea ortostatică.

2. Medicamente

În anumite cazuri, medicamentele pot fi necesare pentru a trata hipotensiunea arterială. Acestea pot include:

 • Medicamente vasoconstrictoare: Acestea ajută la îngustarea vaselor de sânge și la creșterea tensiunii arteriale.
 • Fludrocortizon: Un medicament care ajută la creșterea volumului sanguin prin reținerea de sare și apă în organism.
 • Midodrina: Un medicament care ajută la creșterea tensiunii arteriale prin stimularea vasoconstricției.

3. Tratarea Cauzei Subiacente

Dacă hipotensiunea arterială este cauzată de o afecțiune medicală specifică, cum ar fi o problemă cardiacă sau o tulburare hormonală, tratarea cauzei subiacente poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Prevenirea Hipotensiunii

Deși nu toate cauzele hipotensiunii arteriale pot fi prevenite, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul:

 • Hidratare regulată: Beți suficientă apă pe tot parcursul zilei, mai ales în timpul exercițiilor fizice și în condiții de căldură.
 • Dieta sănătoasă: Consumați o dietă echilibrată și bogată în nutrienți pentru a menține sănătatea generală.
 • Activitate fizică regulată: Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți circulația și menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.
 • Evitarea alcoolului în exces: Consumul excesiv de alcool poate duce la deshidratare și la scăderea tensiunii arteriale.
 • Ridicarea lentă: Ridicați-vă lent din poziția culcată sau șezută pentru a preveni hipotensiunea ortostatică.

Hipotensiunea arterială este o afecțiune comună care poate afecta calitatea vieții dacă nu este gestionată corespunzător. Înțelegerea cauzelor, simptomelor și opțiunilor de tratament este esențială pentru a menține o stare de sănătate optimă. Dacă suspectați că aveți hipotensiune arterială sau dacă aveți simptome asociate, este important să consultați un medic pentru o evaluare și un plan de tratament adecvat. Prin adoptarea unor măsuri preventive și un stil de viață sănătos, puteți reduce riscul de hipotensiune și puteți menține tensiunea arterială la un nivel sănătos.

About the Author: Admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *